Waalstraat 4, 3087 BP Rotterdam
085 - 301 23 23 info@buitengewoonbv.nl

Tips voor een voorjaarsbeurt van uw bedrijfsterrein

05-07-2022

Eindelijk! Lente komt eraan! Nog even en de koeien zijn in blijde verwachting, jonge geitjes springen in het rond, bomen kleuren weer groen én uw terrein wordt groen.

Waar de dieren weer de wei ingaan en de vogeltjes vroeg beginnen te fluiten, heeft de natuur de afgelopen maanden niet stilgezeten. Schimmels en mos hebben uw terrein overgenomen en sneeuw en regen hebben hun sporen achtergelaten. Voordat de eerste Rokjesdag van het jaar eraan komt, is er nog een hoop werk te verzetten voor een lentefris terrein! Ik heb 5 tips waar u aan moet denken om uw terrein in goede conditie te krijgen met een voorjaarsbeurt, zodat u het hele jaar door een Buitengewoon fris terrein houdt.

Meer informatie nodig? Vraag advies aan via onderstaande button of lees meer over ons terreinonderhoud!

ADVIES AANVRAGEN

5 TIPS OM UW TERREIN LENTEFRIS TE MAKEN

  • Voorjaarsbeurt voor een groene tuin
  • Onkruidbestrijding op asfalt en bestrating
  • Groen aanslag verwijderen en voorkomen
  • Asfalt scheurtjes herstellen
  • Riolering schoonmaken en doorspuiten

 

TIP 1: VOORJAARSBEURT VOOR EEN GROENE TUIN

Regel nummer één voor iedere hovenier: snoei geeft bloei. De meeste heesters en bomen kunnen weer gesnoeid te worden zodat ze mooi in bloei staan dit voorjaar. Maar een voorjaarsbeurt houdt meer in dan alleen snoeien van bomen en heesters.

Door de plantvakken te spitten komt er weer lucht in de bodem. Als je dit gelijk bemest, durf ik te wedden dat je mooie groene borders en gazons krijgt! Gebruik dan een organische meststof met veel stikstof erin! In het najaar is een bemesting met fosfor en kalium juist goed om de wortels sterk te houden in de winter.


Seizoensonderhoud aan plantvakken voor een groen voorjaar!

 

TIP 2: ONKRUIDBESTRIJDING OP ASFALT EN BESTRATING

Niet alleen uw tuin heeft een voorjaarsbeurt nodig. Ook het asfalt en bestrating krijgen graag wat extra ‘vitamines’ om fit te blijven! Sinds eind 2017 is het verboden voor aannemers om met chemische producten aan het onkruid te verwijderen, denk daaraan als u het uitbesteedt! Duurzame mogelijkheden zijn bijvoorbeeld onkruid verwijderen middels wegbranden of borstelen, wat niet per se duurder is. Het borstelen en gelijktijdig reinigen van uw terrein zorgt er niet alleen voor dat het onkruid wordt verwijderd én het terrein er weer fris uitziet, het verwijdert óók alle plantzaadjes die er tijdens de herfst in zijn beland.

Persoonlijk vind ik dat de entree van uw kantoor extra aandacht verdient. Uw medewerkers en klanten moeten toch veilig en schoon binnenkomen. Uw entree bepaald de sfeer. Wanneer u uw terrein laat reinigen, geef de entree dan ook een opfrisbeurt! En mocht er kauwgom op de stoep vastgeplakt zitten, een kleine moeite om dit milieuvriendelijk te verwijderen! Immers, uw buitenterrein blijft uw visitekaartje.

 

TIP 3: GROEN AANSLAG VERWIJDEREN EN VOORKOMEN

Geen echte winter gehad vind je omdat er niet geschaatst is? En wel een grauw, groen en glad terrein? Dus toch een echte winter! De natte, donkere dagen zorgen voor groenaanslag en mos op het straatmeubilair, vlaggenmasten, borden, fietsenstallingen, de gevel en noem maar op.. Groenaanslag nestelt zich graag op donkere vochtige plekken, vandaar dat vooral aan de noordkant van uw kantoor het terrein groen is geworden.

Met een schoonmaakbeurt ziet uw terrein er weer lentefris uit! Het schoonmaken van de gevel (vooral de onderste meter wordt snel groen!) resulteert in een fris ogend kantoor. Maar ook uw dakterras en rookhok of fietsenstalling wordt grauw en zelfs gevaarlijk door gladde tegels.

Een tip om voorlopig ook van de groenaanslag af te zijn? Gebruik Biomos! Een biologisch middel wat niet schadelijk is voor de ondergrond; het is een soort impregneerlaagje waardoor groenaanslag wordt voorkomen. En als je wat overhoudt; vlak voor de winter nogmaals laten inwerken zodat groenaanslag wordt belemmerd in de winter.


Voorbeeld van groenaanslag voor en na de voorjaarsbeurt op een bedrijfsterrein.

 

TIP 4: ASFALT SCHEUREN VULLEN EN REPAREREN

Komen deze beelden u bekend voor op uw bedrijfsterrein? Wat voor de winter nog kleine scheurtjes leken zijn nu open naden geworden. Vuil, regenwater en sneeuw is in de asfalt scheuren bevroren waardoor de schade groter is geworden. Steentjes uit het asfalt zijn los gegaan waardoor de scheur groter is geworden. Zorg ervoor dat je dit probleem verhelpt voordat de scheur een gat wordt!

En nee, niet wachten tot de winter weer intreedt want ook in het voorjaar en de zomer kunnen deze scheuren groter worden! Zand en vuil gaat in het open asfalt zitten en autobanden zullen nog meer steentjes losrijden.

Asfalt scheuren kunnen relatief eenvoudig worden gerepareerd. Zo wordt de levensduur van uw asfaltverharding verlengd en wordt ergere schade voorkomen.

Nadat de scheuren zijn schoongemaakt van vuil worden deze gevuld met een bitumen. Voordat de bitumen zijn afgekoeld wordt er een steenslag aan de toplaag toegevoegd waardoor deze stroef wordt voor het verkeer. Of het nu om een enkele scheur gaat of een bedrijfsterrein van honderden meters; bij Buitengewoon hebben wij voor elke toepassing het juiste materieel!

TIP 5: RIOLERING SCHOONMAKEN EN DOORSPUITEN

Voorjaarsonderhoud aan de tuin, het mos is verwijderd en onkruid wordt vakkundig bestreden en daarbovenop wordt de levensduur van het asfalt verlengt door scheuren te vullen. U bent bijna voorjaars-proof! Alles wat we kunnen zien is ready, nu nog de riolering onder grond! Putten en kolken hebben het afgelopen seizoen zwaar te verduren gehad; bladeren en bergen vuil zijn in de putten gespoeld. Nu de temperaturen weer stijgen begint onkruid te groeien in de putten en zal wortelgroei de doorstroming beperken! Voor je het weet heb je wateroverlast na een hevige regenbui en stankoverlast door een slechte afwatering.

Het periodiek reinigen van putten en kolken is essentieel voor een goede afwatering. Als vuil te lang kan ophopen in de putten zal er onkruid groeien en kunnen wortels de put of de rioolleiding aantasten. Ook wordt de doorstroming belemmert waardoor het probleem groter en groter wordt.

Ons advies: Zorg ervoor dat je twee keer per jaar de putten en kolken reinigt. De lente en herfst (nadat bladeren uit de bomen zijn gevallen!) zijn de beste perioden om dit uit te voeren. Bijkomend voordeel is dat je het kan combineren met ander onderhoud zodat je geen aanrijd kosten hebt!

Zelf kan u dit natuurlijk ook doen. Met een putschep (een soort grijper aan een steel) kan je hygiënisch al het vuil uit de putten opknijpen. Als de put helemaal leeg is, laat een paar emmers water erin lopen zodat je ook ziet of het water direct in de rioolpijp wordt afgevoerd en er geen verstopping is.

ADVIES AANVRAGEN

 

IS UW TERREIN NOG WEL VEILIG?

Met deze aandachtspunten is uw terrein weer lentefris en klaar voor het seizoen. Maar is het eigenlijk nog wel veilig?

De belijning en markering heeft vaak te lijden gehad door sneeuw en vorst. Is deze nog wel goed zichtbaar en reflecteert ‘ie nog wel in het donker? Het aanbrengen van belijning is voordeliger wanneer deze nog (slecht) zichtbaar is omdat het niet opnieuw hoeft te worden uitgezet. Wellicht dat het daarom lonend is niet langer te wachten!

En door alle regenval? Zijn er geen verzakkingen in het asfalt of bestrating te zien? Verzakkingen zorgen weer voor waterplassen waardoor het probleem groter en groter wordt! En als u er niets aan doet wordt het volgende winter vanzelf een ongewenste schaatsbaan.

Ook voor advies om meer buiten te zitten staan we u graag ter woord. Een schoon (dak)terras – zoals hieronder door ons is gerealiseerd – is nog geen garantie dat uw medewerkers hier ook zitten. Met eenvoudige verbeteringen wordt uw terras de nieuwe hotspot! En natuurlijk ook omdat u het goede voorbeeld geeft door buiten te zitten.


Een buitengewoon groen dakterras op een bedrijfspand in Dordrecht.

Direct bellen Vrijblijvend advies